Main menu

7 tips voor online presenteren

7 tips voor online presenteren

Hoe zorg jij voor je online zichtbaarheid tijdens meetings? En dan bedoel ik letterlijk “zichtbaarheid”.
Ben je niet zichtbaar dat is het moeilijk voor anderen om naar je te luisteren. Wat weer  betekent dat je niet wordt gehoord.

Weest zichtbaar

Daarom wil ik het met je hebben over hoe je met weinig moeite een goede indruk maakt tijdens online vergaderingen, trainingen en andersoortige bijeenkomsten. Er is veel verschil in hoe mensen zich presenteren tijdens dat soort bijeenkomsten, en niet alles komt even goed over.

Misschien krijg je wel eens te horen dat je er in levenden lijve leuker en vlotter uit ziet dan hoe je op het scherm overkomt. Dat is op zich niet zo vreemd. Immers, op het beeldscherm word je van een 3-dimensionaal ineens een 2-dimensionaal wezen. Daardoor krijgen anderen niet de optimale informatie om zich een goed beeld over jou te vormen. Bovendien is uit onderzoek gebleken, dat mensen zich een kritischer mening over elkaar vormen in virtuele meetings. Zien ze je dan live, dan “val je mee”…

Nu we zo veel ontmoetingen juist via het scherm hebben lijkt het een goed moment om je online presentatie op te pakken en te kijken wat je anders kunt doen, waardoor je beter overkomt.

Voorbereiding in 3 fasen:

De setup: waar je zit, de belichting, de camera, de achtergrond, afleiders etc.

Als je de setup goed voor elkaar hebt, ben jij goed zichtbaar, zijn er geen storende factoren voor anderen, en is het ook voor jezelf prettig. Immers, je weet dat je er goed bij zit. Je kunt snel schakelen en met een minimale voorbereiding deelnemen aan online bijeenkomsten, zelfs als ze zich onverwacht voordoen.

setup van je online meeting

Hoe jij jezelf presenteert: je houding, je kleding, afstand tot de camera, en de impact daarvan op de indruk die je op anderen maakt: professioneel, deskundig, aardig, of juist niet.

Je weet hoe je je voelt als je niet tevreden bent over hoe je in beeld bent. Je denkt: o, ik had toch nog even mijn haar moeten kammen, of dit shirtje is niet echt geschikt voor deze bijeenkomst. Alle tijd dat je met jezelf bezig bent, ben je niet echt met je hoofd bij de meeting of de inhoud.

Als jij je niet goed voelt over jezelf in beeld, heeft dat dan ook een directe impact op de manier waarop je deelneemt aan de vergadering .En dat wil je niet… Net zo goed als je je voorbereidt op een kantoordag of op een feestje, zou je dat ook moeten doen op een online bijeenkomst. Alleen werkt het nèt een beetje anders…

De techniek van het platform en hoe je deelneemt, etiquette, knoppen bedienen, slechte of juist perfecte verbinding, achtergrondgeluiden.

zoom online platform

Als je deze aspecten onder de knie hebt, kun je helemaal rustig en kalm aan de meeting deelnemen. Geen gestuntel, of onhandig gedoe, maar gewoon op de juiste knopjes drukken op het juiste moment. Het lijkt allemaal niet zo’n big deal, maar al die kleine dingen samen kunnen maken dat je tòch probeert zoveel mogelijk onder online meetings uit te komen. Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat we nog zonder kunnen. Ook na de Coronatijd zullen online meetings tot het normale gaan behoren, net als e-mail en mobiele telefoon.

Online wordt gewoon, dus je kunt je er maar beter op voorbereiden…

Zoals beloofd ga ik je een aantal tips in elk van deze drie gebieden geven die je direct kunt toepassen tijdens je eerstvolgende online bijeenkomst. Of misschien moet je binnenkort solliciteren. Ook dan wil je er goed bij zitten. Let’s go!!

7 Tips voor online presenteren:

achter je beeldscherm

1.     Zorg dat je camera zich op dezelfde hoogte bevindt als je ogen, of zelfs ietsje hoger.  

Dit betekent misschien dat je je laptop of computerscherm wat hoger moet plaatsen. Zet hem bovenop een stapel boeken of op een paar pakken printpapier.

Dat ziet er meteen al veel beter uit.

2.     Zorg, dat het scherm waarop je kijkt zo dicht mogelijk bij het oog van je camera / webcam is.

Het makkelijkst regel je dat met een losse webcam, die je bovenop het scherm plaatst. Maar ook met een ingebouwde camera kun je hiervoor zorgen. In elk geval moet je niet op je laptop kijken als je webcam op een ander scherm staat.

Het mooiste beeld krijg je als jij zichtbaar bent tot en met je halslijn, of zelfs nog iets lager. Dat regel je door met de afstand tussen jou en de webcam te experimenteren. Misschien zit je veel te dicht op de camera. Dan zien we alleen je gezicht. Maar ook je grijze haren en rimpeltjes zijn goed zichtbaar voor iedereen. Daarnaast geeft een close-up al snel een onrustig beeld, omdat elke beweging van je hoofd sterk in beeld komt.

Kortom: zet je beeldscherm met de camera wat verder van je af voor het beste resultaat.

3.     Kantel nu je beeldscherm of je webcam zover voor- of achterover, dat je ogen op 1/3 vanaf de bovenkant in beeld staan, en horizontaal in het midden van het beeld.

evenwichtig in het scherm

Met deze opstelling geef je jezelf lekker wat bewegingsruimte. Je kunt een beetje voorover gaan zitten als je iets wilt inbrengen, wat achterover gaan als je gewoon wilt luisteren, een beetje draaien op je stoel, je handen bewegen, iets opschrijven. En toch al die tijd goed in beeld blijven. ”

4.     Zorg dat je kleding een beetje afsteekt tegen de achtergrond.

wees zichtbaar op het beeldscherm

Ik verbaas me erover dat ik dit aspect op niet één lijstje met tips voor online presenteren tegenkom. Mensen zijn vaak letterlijk onzichtbaar in beeld. Bovenstaande foto’s zijn zonder extra verlichting genomen. Zie het verschil…

  • Draag je lichte kleding, dan verdwijn je tegen een lichte achtergrond. Draag ofwel donkerder kleding of trek een jasje of vest over je lichte bloes of overhemd aan.
  • Heb je een rode achtergrond, draag dan donkere of lichte kleding.
  • Met een donkere achtergrond kun je het best lichte of wat fellere kleuren dragen. Simpelweg om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent.
  • Grote donkere en lichte oppervlakken werken niet goed. Breek de grote vlakken een beetje…

Mannen kunnen dit doen door een niet te licht en niet al te donker overhemd of shirt te dragen. Of een licht overhemd met een niet al te donker colbert of vest.

maak jezelf zichtbaar

5.     Make-up of niet?

Het valt me regelmatig op dat vrouwen zonder make-up voor de camera zitten. Natuurlijk kan dat wel, maar je verliest direct aan zichtbaarheid, tenzij je heel donkere wimpers hebt, en van nature kleur op je lippen…

Maak in elk geval je ogen en je mond goed zichtbaar. Een beetje eyeliner en mascara doen wonderen. Maar het meeste resultaat krijg je door lipstick op te doen. Eentje die niet te zacht of te licht is. Draag jij doorgaans geen of alleen lichte of zachte lipstickkleuren, neem dan voor je online sessies een iets donkerder of fellere lipstick.

6.     De belangrijkste settings

Ik merk dat veel mensen een beetje huiverig zijn voor techniek bij online meetings, maar dat is echt niet nodig. Je hoeft eigenlijk alleen te weten waar de knoppen zitten die relevant zijn voor jou. Verder is het ons allemaal heel makkelijk gemaakt. Je kunt ook niet zoveel fout doen. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je een  meeting per ongeluk verlaat.

Zodra je een meeting binnenkomt moet je even kijken naar de settings:

  • microfoon en cameraStaat je camera open? Oftewel ben je in beeld?
  • Staat je microfoon open?

 

Over het algemeen is het fijn als je camera open staat en je microfoon dicht, behalve als je iets wilt zeggen. Als je je microfoon dicht hebt gezet, en je wilt toch iets zeggen, dan kun je natuurlijk zoeken naar het knopje om de microfoon te openen (unmute), maar het gaat meestal sneller om op de spatiebalk te drukken. Zolang je hem ingedrukt houdt, kunnen anderen je horen. Laat je hem weer los, dan demp je de microfoon weer.

Maar let op. Als je microfoon openstaat en je wilt even ruggespraak houden, en je drukt op de spatiebalk van je toetsenbord, dan zet je tijdelijk je microfoon juist uit. Dus de werking van de spatiebalk hangt samen met en hoofdinstelling van je microfoon…

7.     Heb je meer dan één microfoon? Bijvoorbeeld omdat je een webcam hebt met geïntegreerde microfoon en/of een extra headsetje of telefoon-oortjes? Klik dan op het kleine driehoekje naast het microfoon icon. Dan kun je zien welke microfoons je hebt, en welke in gebruik is. Wil je dat veranderen, dan kun je daar klikken op de microfoon die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld van je headsetje. Naast het camera icon zit ook zo’n driehoekje voor het geval je wilt switchen tussen camera’s.

Als deskundige op het gebied van persoonlijke presentatie heb ik me de afgelopen tijd nader verdiept in de vele aspecten van zelfpresentatie online. De acht punten hierboven zijn pas een eerste begin. Als je andere moet of wilt beïnvloeden online, dan ben je er niet met basistechnieken alleen.

Precies om die reden ben ik bezig een Masterclass Krachtig Online Presenteren (KOP) te ontwikkelen.

Hij is bijna klaar…

Masterclass Krachtig Online Presenteren (KOP)

Masterclass Krachtig Online Presenteren

In deze Masterclass behandel ik 3 aspecten van online presenteren in een live sessie van 90 minuten met na afloop tijd voor vraag-en-antwoord. Daarbij ga ik veel dieper in op de verschillende aspecten en komen er meer onderwerpen aan bod. En je leert precies hoe je het kunt doen: alle fijne kneepjes.

De opbouw:

  1. De setup: het inrichten van jouw persoonlijke mini studio, inclusief camera, licht etc. zodat jij zo goed en zo gunstig mogelijk in beeld komt.
  2. hoe jij jezelf op een goede manier presenteert: wat je aantrekt, de kleuren die maken dat je zichtbaar bent, maar ook deskundig en vriendelijk overkomt. Maar we hebben het ook over spreektempo, volume, waar je kijkt. Wat doe je als brildrager met schitteringen in je glazen? Als je je presenteert via het beeldscherm zijn talloze onderwerpen relevant.
  3. de techniek voor jou als deelnemer. Welke instellingen en knopjes zijn voor jou relevant, en hoe kun je je het best gedragen tijdens meetings? Hoe werkt het met de chat? Wat doe je als je iets wilt zeggen? Etc. ” Zodat je niet meer hoeft te stuntelen, maar precies weet wat je met welk knopje moet doen. Ik ga ook aandacht besteden aan een aantal andere digitale platforms, die veel in gebruik zijn. Want hoewel ze op elkaar lijken, hebben de platforms elk hun eigenaardigheden.

 

De inschrijving voor de Masterclass Krachtig Online Presenteren gaat binnenkort open. Aangezien ik de deelnemers ook persoonlijke tips wil kunnen geven tijdens, is het aantal plekken in de Masterclass beperkt.

Belangstelling?

Dit is hoe het werkt: Wil je meer leren over hoe je jezelf krachtig online kunt presenteren en heb je interesse in de Masterclass, dan kun je dat kenbaar maken door het kleine formuliertje hieronder in te vullen. Zodra de registratie voor de Masterclass dan open gaat, krijg je van mij als een van de eersten bericht.

ja ik heb interesse


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactinformatie

Image Masters
Doornenburg 58
2402 KE Alphen aan den Rijn
T +31 (0)172 41 65 96
E info@imagemasters.nl

KvK Rijnland 28065934
BTW NL 001247079 B38
IBAN NL62 INGB 0006 1836 24
 
 
Image masters Twitter Image masters Linkedin Image masters facebook Image masters RSS-feed