Main menu

Creatieve opleidingen… iets voor jou?

Lef, aanleg en een aanleiding

Lef is er wel voor nodig, als je de keuze maakt voor een carrièreswitch naar een van de creatieve beroepen. Immers, alle investeringen in je huidige werk lijken overbodig. Je moet simpelweg opnieuw beginnen. Maar toch wil je het. Je wilt niets liever dan je leven een andere wending geven. En je hebt behoefte iets te gaan doen, waar je blij van wordt, waar je je creativiteit in kwijt kunt. En wat verschil maakt voor mensen.

Baanverlies, een burn-out, of de terugkeer in het arbeidsproces vormen vaak de aanleiding om over een verandering van beroep na te denken. Voor een creatief beroep is het wel handig dat je over enige aanleg beschikt.

 • Waar ligt je interesse?
 • Waarover lees je steeds?
 • Waar kun je niet over uitgepraat raken?
 • Waar loop je warm voor?

Het antwoord op dit soort vragen helpt je om een goede keuze te maken. Ik merk vaak dat cursisten die bij ons een opleiding komen doen in kleur, stijl of image, bijvoorbeeld al van jongs af aan met kleuren of kleding bezig zijn. Dat ze vriendinnen tijdens het shoppen helpen om leuke kleding te kiezen. Of dat ze uit interesse zelf kleding of accessoires maken.

Denk ook alvast na over wat je wilt met het nieuwe beroep. Zie je jezelf het verschil maken in je oude branche? Of wil je je helemaal niet meer in de zakelijke markt begeven? En fijn met moeders aan de gang, of met mensen die na een vermageringskuur een nieuw lichaam hebben gekregen. Of zie jij een markt voor jezelf op het raakvlak van je oude en je nieuwe vakgebied?

Wat houdt het werk van een image consultant in?

Wie een opleiding tot image consultant volgt, wordt opgeleid om kledingadvies, kleuradvies en/ of stijladvies te geven. Daarnaast kun je mensen helpen een passend imago op te bouwen. Bij imago draait het vooral om de communicatie.

tweelingCommunicatie?

Als je twee mensen naast elkaar zet zijn er allerlei verschillen. Waarschijnlijk zijn er uiterlijke verschillen, maar daarnaast is er verschil in

 • karakter,
 • belangstelling,
 • taalgebruik,
 • persoonlijke energie,
 • stemgeluid,
 • manier van spreken,
 • manier van bewegen enzovoort.

Al deze aspecten samen geven jou een impressie over wie ze zijn. Jij leest als het ware wat ze over zichzelf communiceren via de non-verbale kanalen. Als image consultant ben je getraind om de combinatie van al die signalen op te vangen, te interpreteren. En natuurlijk om daarna te beoordelen in hoeverre die communicatie congruent is. Je kijkt of er dingen bijgesteld moeten worden om een geloofwaardig beeld neer te zetten.

Deskundigheid

Het is bijzonder lastig om je eigen non-verbale communicatie te beoordelen en eigenhandig bij te stellen. Mensen gedragen zich volgens patronen. Wie zelf in een patroon zit, ziet niet hoe het communiceert. Daar heb je een deskundige voor nodig.

In dit geval gaat het niet om een deskundige die superveel weet door een jarenlange theoretische studie. Het gaat eerder om te verbinden wat je ziet, wat je hoort, en wat je voelt. En dit af te zetten tegen hetgeen je klant wil.

Mensen ontwikkelen zich doorlopend. Wie naar een hogere positie wil doorgroeien, kan niet volstaan met alleen meer vakkennis. Een hogere positie doet ook een beroep op intermenselijk gedrag, inlevingsvermogen, leiderschap en vaardigheden om invloed te hebben. Zo iemand moet ook werken aan zijn Personal Branding. Ook Personal Branding behoort namelijk tot het vakgebied van de image consultant.

Nu hoef je niet meteen te schrikken. Want niet alle image consultants doen hetzelfde. De een legt het accent op het bevorderen van professionele kansen, de ander is vooral bezig de wereld mooi te maken. Kun je een markt vinden voor jouw manier van werken is je doel bereikt.

Creatieve opleidingen

De vaktrainingen kleur, stijl en image mogen gerekend worden tot de creatieve opleidingen. Een image of stijl moet worden gecreëerd. Het is belangrijk dat die stijl aansluit op de identiteit van de persoon.

Het vak doet een beroep op je inlevingsvermogen, je oplossingsgerichtheid, en je inzicht in de verschillende technieken.Het is een bijzonder veelzijdig beroep. En doordat je steeds met andere mensen werkt, blijft het ook spannend en inspirerend.

Het is heel dankbaar werk. Je maakt echt verschil voor mensen, in hoe ze zich aan de wereld presenteren, door ze dingen van zichzelf te laten ontdekken, door hen opties aan te reiken, die ze zelf niet zouden bedenken.

Klik hier als je je verder wilt oriënteren op een opleiding tot Image Consultant, of tot kleur-en stijladviseur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactinformatie

Image Masters
Doornenburg 58
2402 KE Alphen aan den Rijn
T +31 (0)172 41 65 96
E info@imagemasters.nl

KvK Rijnland 28065934
BTW NL 001247079 B38
IBAN NL62 INGB 0006 1836 24
 
 
Image masters Twitter Image masters Linkedin Image masters facebook Image masters RSS-feed