Main menu

Een levenlang leren : je SoftSkills ontwikkelen

Je onderscheidt je door SoftSkills

In oktober 2019 was ik als expert betrokken bij de Dag van Werken en Leren, een project van de Universiteit Tilburg en Omroep Brabant. Een dag die in het teken stond van een levenlang leren. En waarom dat belangrijk is. Een dag lang werd daar aandacht aan besteed tijdens workshops, break-out sessies en coachingsgesprekken. Aan het eind van de dag gaf Prof. dr. Ton Wilthagen een publiekscollege over de arbeidsmarkt van de toekomst. Daarin lijkt het ontwikkelen van softskills een belangrijke rol te spelen.

 Ik kreeg de gelegenheid om vanaf de tribune iets bij te dragen vanuit mijn ervaringen tijdens het DDWL Event, na ca 21 minuten in het college.

21e eeuwse vaardigheden

robotisering een bedreiging? In de arbeidsmarkt van de toekomst gaan banen verdwijnen door robotisering en kunstmatige intelligentie. Anderzijds krijgen we te maken met beroepen die nu nog niet bestaan. De opleidingen van nu leiden op voor beroepen die over enige jaren mogelijk verdwijnen. Mensen zullen dus meer dan ooit moeten meebewegen op de arbeidsmarkt. Hun waarde zit niet langer in hun vakkennis (hard skills), maar meer in de softskills die ze door hun persoonlijke ontwikkeling hebben versterkt (zoals: luisteren, presenteren, creativiteit, kritisch inzicht, netwerken, omgaan met conflict, teamwork).

Het idee is: als er een match is tussen een nieuwe functie en de daaraan gerelateerde softskills kan de persoon in kwestie de technieken van de baan leren en in korte tijd functioneren. Een interessante kijk op de zaak, vind ik.

Er wordt op hoog niveau gewerkt aan een gestandaardiseerd matching systeem om mensen aan banen te koppelen op basis van hun vaardigheden, waaronder hun softskills. Ik hoop maar dat daarmee de beste persoon wordt uitgekozen voor een functie, en niet langer degene die het best kan bluffen.

Mijn bijdrage aan de dag bestond uit het geven van workshops rond Personal Branding. Personal Branding behoort tot de softskills: door een goede personal branding kun je jezelf onderscheiden van anderen die op het eerste gezicht hetzelfde doen als jij.

Softskills ontwikkelen

Het verhaal van Professor Wilthagen bevestigt het idee dat ik kreeg vanuit mijn gesprekken met Image consultants van over de hele wereld, dat het voor de professionele ontwikkeling van mensen wel eens heel belangrijk kan worden om hun softskills te ontwikkelen.

Als Image Consultants begeven wij ons al op dat terrein. Door ons werkterrein uit te breiden met meer softskills die tegen onze huidige expertise aanliggen, kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst relevant blijven als beroepsgroep.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactinformatie

Image Masters
Doornenburg 58
2402 KE Alphen aan den Rijn
T +31 (0)172 41 65 96
E info@imagemasters.nl

KvK Rijnland 28065934
BTW NL 001247079 B38
IBAN NL62 INGB 0006 1836 24
 
 
Image masters Twitter Image masters Linkedin Image masters facebook Image masters RSS-feed