Main menu

Uitstraling, ook een kwestie van oogcontact

Waar mensen bij elkaar zijn, wisselen ze blikken uit. Soms kort en vluchtig, soms langdurig en verlangend. Blikken van verstandhouding, blikken die scannen, blikken om in te schatten wat de ander bedoelt. Oogcontact is een vorm van communicatie zonder woorden. Anderen lezen er iets uit af.

Kijken en terugkijken

Als spreker kijk je om te zien of je boodschap al dan niet overkomt, of de ander eigenlijk wel interesse heeft. Als luisteraar geef je met je blik aan dat je aandacht hebt voor de spreker. Maar je kijkt ook voor meer informatie om in te schatten wat de ander bedoelt. Want communicatie is voornamelijk gissen, inschatten, interpreteren. Je krijgt informatie, verbaal en non-verbaal, en jij maakt een inschatting van wat de ander bedoelt. Dat we daarbij ook de plank vaak misslaan mag duidelijk zijn.

Ogen en de rest

Hebben we oogcontact, dan kunnen we ook de gelaatsuitdrukking van de ander zien. We interpreteren een lach die alleen om de mond speelt anders, dan wanneer ook de ogen mee lijken te lachen. Over het algemeen zijn we er goed in om de gelaatsuitdrukking van mensen op waarde te schatten. Soms kun je daaraan al aflezen hoe de vlag erbij hangt, nog voor de persoon in kwestie iets heeft gezegd.

Oogcontact in gesprekken

In gesprekken kijken we de ander afwisselend wel en niet aan. Daar hoeven we niet bij stil te staan; het gaat vanzelf. Wil je nadenken, dan gaan je ogen even weg, om een moment later weer terug te keren. Dat is natuurlijk. Kijk je iemand langdurig en intens aan, dan kan dat dominant overkomen. Tenzij het een verliefde blik is natuurlijk…

Wie oogcontact vermijdt wekt al snel de indruk niet zo betrouwbaar te zijn. Het wordt uitgelegd als dat je iets te verbergen hebt. Het is inderdaad zo, dat als iemand iets te verbergen heeft, hij/zij oogcontact uit de weg gaat. Maar ik denk niet dat de omgekeerde bewering ook altijd opgaat. Als je jezelf betrapt op wegkijken, vraag je dan eens af of je iets te verbergen hebt, of er iets is dat je niet wilt zeggen. Of ben je juist onzeker over hetgeen je zegt? Bij gevoelens van onzekerheid is ontwijken van oogcontact een van de eerste symptomen.

Oogcontact is communicatie

Hoe dan ook, je oogcontact maakt deel uit van je totale communicatie. Samen met je woorden, lichaamstaal, gebaren, en stemklank spelen je ogen hun deel van het communicatiespel. En net als alle andere aspecten van communicatie is oogcontact onderhevig aan interpretatie. Een interpretatie over jouw uitstraling, en daarmee over jou.

Heb je ooit feedback gevraagd over hoe mensen om je heen het oogcontact met jou ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactinformatie

Image Masters
Doornenburg 58
2402 KE Alphen aan den Rijn
T +31 (0)172 41 65 96
E info@imagemasters.nl

KvK Rijnland 28065934
BTW NL 0724.50.459.B01
IBAN NL62 INGB 0006 1836 24
 
 
Image masters Twitter Image masters Linkedin Image masters facebook Image masters RSS-feed