Main menu

Verschillende kleursystemen
Wat is het verschil?

Als Image Consultant adviseer je mensen over kleurgebruik in kleding, make-up, accessoires en haar.

Het is gebruikelijk om je klant iets mee te geven, waarmee het advies in de praktijk gebracht kan worden. Hierbij kun je denken aan een kleurenwaaier of iets vergelijkbaars. Waarschijnlijk heb je in je opleiding kennis gemaakt met de diverse soorten kleurenwaaiers en met de theorie waarop de samenstelling van die waaiers is gebaseerd.

Vier seizoenen

Binnen verschillende kleursystemen zijn de kleuren onderverdeeld in vier seizoenen, maar ook tien en twaalf seizoenen komen voor. Soms spreken we helemaal niet meer van seizoenen, maar stellen we een kleurenpalet op maat samen. Een voorbeeld hiervan is het systeem van Carla Mathis.

Misschien sta je aan het begin van je carrière als image consultant, en vind je het moeilijk om te kiezen met welk “systeem” je gaat werken. Daarom zetten we de verschillende mogelijkheden nog eens op een rijtje:

De vier seizoenen: Lente, Zomer, Herfst, Winter.

In het begin van de ontwikkeling van het vak image consultant werkten de meeste consultants met vier seizoenen. De verdeling van de kleuren over de seizoenen is gebaseerd op de kleurdominanties: warm/koel, helder/gedempt , licht/diep.

Ieder seizoen is gebaseerd op 3 dominanties, in steeds wisselende samenstellingen:

  • De lente is licht, helder en warm
  • De zomer is licht, gedempt, en koel
  • De herfst is diep, gedempt en warm
  • De winter is diep, helder en koel.

Het uiterlijk en de sfeer van de kleurgroepen deed denken aan de seizoenen. Vandaar dat die namen er aan gekoppeld zijn.

Twaalf kleurgroepen

Al gauw bleek er behoefte aan verfijning. Bij de twaalf types is aan ieder seizoen een aantal varianten toegevoegd aan de hand van de dominanties die bij dat seizoen horen. Zo ontstonden bijvoorbeeld drie groepen lentekleuren: lichte lente, heldere lente en warme lente. Ook de drie anderen seizoenen hebben vergelijkbare varianten.

Tien kleurgroepen

Een andere verdeling is het systeem met 10 kleurgroepen.

Aan de vier hoofdseizoenen zijn zes tussenseizoenen toegevoegd op basis van de zes dominaties:

Tussen lente en zomer zit dus de lente-zomer: een licht seizoen en tussen zomer en winter zit de zomer-winter: een koel seizoen etc. In Nederland vind je veel mensen die in de lichte seizoenen passen. Daarom heeft Image Masters hier een extra kleurgroep toegevoegd: de zomer-lente en speciaal daarvoor kleurenkaarten ontwikkeld.

Image Masters Kleurkaarten

Image Masters Kleurkaarten | voor laagdrempelig kleuradvies

Maatwerk in kleur

Er zijn ook kleursystemen die uitgaan van de verschillende toners die je aan een kleur kunt toevoegen, zoals water, zwart, wit, bruin, grijs of de complementaire kleur.

Hiermee ontstaan prachtige complexe kleuren, waarmee je een klant meer diepgaand kunt adviseren. Houd er rekening mee, dat je een paar jaar ervaring nodig hebt, voor je hier soepel mee kunt werken.

Bij Image Masters kun je bijscholing volgen om kleuradvies op maat te geven met het systeem van Carla Mathis.

Kleurenpalet op maat | maatwerk kleuradvies training

Kleurenpalet op maat Bijscholing bij Image Masters

Met welk systeem je ook werkt, het is belangrijk om veel te oefenen om ervaring te krijgen, en flexibel om te gaan met onverwachte kleurcombinaties in mensen. In de praktijk kom je er vanzelf achter of het systeem waarmee je werkt, en het soort kleuradvies dat je geeft, bij je past.

Succes met jouw ontdekkingstocht!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactinformatie

Image Masters
Doornenburg 58
2402 KE Alphen aan den Rijn
T +31 (0)172 41 65 96
E info@imagemasters.nl

KvK Rijnland 28065934
BTW NL 0724.50.459.B01
IBAN NL62 INGB 0006 1836 24
 
 
Image masters Twitter Image masters Linkedin Image masters facebook Image masters RSS-feed